Wat is een hoofdschakelaar in de meterkast?
Heb jij weleens de meterkast gekeken? Tussen al die draden en groepenkast componenten, is er altijd wel een hoofdschakelaar aanwezig. Je kunt de hoofdschakelaar ook duidelijk herkennen. De schakelaar is namelijk groter dan de andere aangesloten elektrische installaties. Maar waarvoor dient deze schakelaar? Als je meer wil weten over de betreffende hoofdschakelaar in de meterkast, dan vind je dit misschien wel interessant om te lezen.
De functie van een hoofdschakelaar
Vaak is de hoofdschakelaar de eerste schakelaar die opvalt. Niet alleen door de kleur, maar ook door de grootte. De hoofdschakelaar is verbonden met verschillende groepen, die je in de meterkast kunt vinden. De functie is heel simpel, want doordat de hoofdschakelaar met al deze groepen is verbonden, kun je via deze schakelaar de stroomtoevoer makkelijk in- en uitschakelen.
Met andere woorden: Je kunt met de hoofdschakelaar alle aangesloten elektrische installaties afsluiten, waardoor de stroom spanning gelijk afneemt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de stroom afsluit, maar ook dat jij, of een erkend installateur, veilig in de meterkast kan werken.
Meterkast offerte aanvragen?
Direct een offerte
De beste prijs
Advies op maat
Is de hoofdschakelaar verplicht?
Heb je toevallig een oud huis gekocht of bezichtigd? Dan is het je misschien wel opgevallen, dat er bij deze oudere woningen geen hoofdschakelaar aanwezig is. Dat kan kloppen. Voor het jaar 2005 was dit namelijk geen verplicht onderdeel. Inmiddels is een hoofdschakelaar verplicht. De schakelaar is er vooral voor de veiligheid, want misschien worden er wel ingrijpende aanpassingen gedaan in jouw meterkast.
2 of 4 polige hoofdschakelaar
Een hoofdschakelaar is nodig om alle binnenkomende stroom af te kunnen sluiten. Tussen een 2 en 4 polige hoofdschakelaar zitten wel een aantal verschillen. Welke je nodig hebt, dat ligt aan het soort groepenkast dat jij hebt in je meterkast. Met een 1 fase groepenkast heb je genoeg vermogen en stroom voor huishoudelijke apparatuur.
Je kunt denken aan een koffiezetapparaat of een televisie. Maar gebruik je meer stroom, bijvoorbeeld voor het bubbelbad dat je in de achtertuin hebt staan? Dan heb je ook meer vermogen nodig, zodat je de stroom ook veilig kunt gebruiken. Dus bij een 4 polige hoofdschakelaar kun je een 3 fase groepenkast gebruiken.
Hoofdschakelaar voor een 1 of 3 fase groepenkast
Bij de groepenkast componenten moet je ook de goede hoofdschakelaar combineren. Net als dat een hoofdschakelaar verplicht is, geldt dat ook voor de fase groepenkast. Eigenlijk hebben alle ‘normale huizen’ van zichzelf een 1 fase groepenkast.
Dat werkte prima, vooral omdat we nog niet afhankelijk waren van elektriciteit. Dus als je meer elektriciteit gebruikt en minder gas, dan is een 3 fase groepenkast een veilige keuze. Is een 3 fase groepenkast verplicht? Nee, dat niet.
Gratis advies op maat?
Vrijblijvende offerte
Advies op maat
De hoofdschakelaar vervangen zonder ingrijpende aanpassingen
We weten nu dat een hoofdschakelaar verplicht is. Het is ook de eerste schakelaar die kan zorgen voor veiligheid. Het is dus een essentieel onderdeel. Maar een elektricien kan je meer vertellen over bijvoorbeeld een 4 polige hoofdschakelaar of een fase groepenkast.
Als bewoner ben jij zelf verantwoordelijk voor je meterkast en alle aangesloten elektrische installaties. Je kunt de hoofdschakelaar aansluiten zonder ingrijpende aanpassingen en je kunt dit ook zelf doen.
De gehele elektrische installatie van de schakelaar vraagt gelukkig niet op ingrijpende aanpassingen. Maar het is niet maar één handeling die je moet doen. En omdat je werkt met stroomtoevoer, is het verstandiger om dit over te laten aan een elektricien met kennis en ervaring.
Offerte aanvragen
Vragen over het vervangen van de meterkast?
Wij adviseren u gratis en vrijblijvend!
Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan
U ontvangt direct de beste offerte met een scherp tarief.