Hoofdschakelaar meterkast
Vandaag gaan we het hebben over waarvoor een hoofdschakelaar meterkast dient. Maar eerst vertellen we wat meer over de meterkast. De meterkast kan je zien als het ‘huis’ van alle stroom die in je woning gebruikt wordt. Bij iedere meterkast zijn losse schakelaars die zich bevinden in de bestaande groepenkast. In de meterkast bevinden zich ook verschillende aardlekautomaten en aardlekschakelaars, deze beschermen onder andere tegen kortsluiting. In de meterkast wordt van alles geregeld als het gaat om aansluitingen. Denk bijvoorbeeld aan de verbinding van internet en televisie. Maar wat is de functie van een hoofdschakelaar in een meterkast? Dat ontdekt u hier!
Waarom een hoofdschakelaar verplicht is
Een hoofdschakelaar verplicht? Dat leest u goed! Er zijn verschillende redenen waarom een hoofdschakelaar verplicht is. Het wordt ook wel de ‘lastschakelaar’ genoemd en je kunt het herkennen aan de grote zwarte knop. Het is niet mogelijk om deze direct om te draaien. Aan de rechterkant van de hoofdschakelaar kunt u een plastic kapje vinden, dat klein van formaat is. Voor inschakelen van de hoofdschakelaar moet u deze iets omhoog slepen. Dit kapje zorgt ervoor dat kinderen niet zomaar aan de schakelaar kunnen zitten.
Dat is ook zeker niet de bedoeling, want met de hoofdschakelaar kunt u alle stroom in één keer uitzetten. Dit maakt het makkelijk om het stroomnetwerk eenvoudig te reguleren binnen uw woning. U zet natuurlijk niet zomaar de stroom uit. Maar als u aan de slag gaat met elektrische installatie binnen uw woning, is het essentieel om alle stroom uit te schakelen met de hoofdschakelaar, zodat u ongelukken, zoals schokken kunt voorkomen.
Het is dus niet voor niets verplicht in Nederland voor alle woningen die na 2005 een bouwvergunning in ontvangst hebben gekregen. Maar het is ook essentieel voor oudere woningen, omdat het gevaarlijke situaties kan voorkomen, zoals brand. Alle regels omtrent de hoofdschakelaar kunt u vinden in de NEN 2768-norm.
Direct een offerte
De beste prijs
Advies op maat
Alles over een polige hoofdschakelaar
Bij een hoofdschakelaar zijn er ook verschillen over het aantal polen die het beschikt. Hoeveel polen u nodig heeft, is afhankelijk van de aansluiting die u kiest. De meeste woningen zijn voorzien van een 1-fase aansluiting. Maar soms is dat niet nodig. Voor zwaardere apparaten, zoals een elektrische kookplaat, heeft u minimaal een 2-fase aansluiting nodig of zelfs een 3-fase aansluiting. De laatstgenoemde aansluiting is vaak terug te vinden in nieuwbouwwoningen. Hiervoor is een 4-polige hoofdschakelaar nodig.
Wat een fase groepenkast is
In de meterkast bevindt zich ook een fase groepenkast. Je kunt een fase groepenkast vergelijken met de verschillende aansluitingen die we net hebben besproken. De meeste huizen hebben een 1-fase groepenkast, wat inhoudt dat er 220/230 te zien is op de kWh-meter. Ook kun je het herkennen aan de twee draden die uit de groepenkast komen. Komen er drie draden uit? Dan heeft u een 3-fase groepenkast. De verschillende groepen sluiten aan op de hoeveelheid stroom die het kan leveren. Heeft u zwaar apparatuur in huis? Dan is het van belang om een 3-fase groepenkast aan te laten sluiten.
Stroomtoevoer tegelijkertijd in- of uitschakelen
Het is dus alleen mogelijk om in één keer controle te hebben over alle stroom met een hoofdschakelaar. Bij het installeren van een hoofdschakelaar is er sprake van ingrijpende aanpassingen. Het is zeker niet eenvoudig, omdat het een groot vermogen heeft. Daarom raden wij u zeker aan om dit alleen te laten doen door een erkend installateur. Die heeft verstand van deze zaken en laat de installatie voldoen aan de NEN 2768-norm. Als u zelf bezig gaat met het plaatsen van een hoofdschakelaar, loopt u het grote risico dat u schade aan uw woning verricht of zelf lichamelijk letsel oploopt. Een hoofdschakelaar laten plaatsen kunt u het beste overlaten aan een professional.
Gratis advies op maat?
Vrijblijvende offerte
Advies op maat
Een hoofdschakelaar meterkast plaatsen door Meterkastvervangennu
Een nieuwe meterkast, nieuwe hoofdschakelaar of een nieuwe groepenkast laten plaatsen? Bij Meterkastvervangennu zit u zeker aan het juiste adres! Met onze vakkennis hebben we zo een nieuwe meterkast geplaatst voor u. Wij zorgen voor een volledige installatie, zodat u kunt profiteren van maximale beveiliging in uw woning.
Heeft u vragen over bijvoorbeeld uw huidige aardlekschakelaar? Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. U kunt uw vragen sturen naar het e mailadres, dat te vinden is op onze website.
Kortom, een hoofdschakelaar is onmisbaar en zelfs een verplicht onderdeel binnen uw stroomvoorziening. Zodat u binnen een handomdraai controle heeft over alle stroom. U bent zelf verantwoordelijk dat u dit zo snel mogelijk door een erkende elektricien laat plaatsen.
Offerte aanvragen
Vragen over het vervangen van de meterkast?
Wij adviseren u gratis en vrijblijvend!
Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan
U ontvangt direct de beste offerte met een scherp tarief.