Schakelaar aansluiten
Een schakelaar aansluiten is uiteraard essentieel. Anders kunt u uiteraard niet de stroom naar uw elektrische apparaten in- en uitschakelen. En er is natuurlijk ook een schakelaar nodig om de lampen in uw huis aan of uit te zetten. Een schakelaar aansluiten kunt u zelf doen, maar u moet wel wat kennis hebben over de installatie. Er zijn namelijk verschillende soorten schakelaars. Denk maar aan een enkelpolige schakelaar, dubbelpolige schakelaar of een tweepolige schakelaar. Alle schakelaars hebben andere regels op het gebied van aansluiting. Maar maakt u zich geen zorgen! In dit artikel vertellen we precies hoe u hiermee aan de slag kunt gaan!
Wat is een enkelpolige schakelaar?
Een enkelpolige schakelaar kenmerkt zich aan de twee aansluitklemmen en een schakelknop. Een enkelpolige schakelaar wordt ook wel als wisselschakelaar gezien. Deze kun je vaak terug vinden in kleine ruimtes die één deur hebben. Denk aan een slaapkamer. Maar het is ook geschikt in vochtige ruimtes, zoals het toilet. Hierbij is het handig om de schakelaar dicht bij de deur aan te sluiten, zodat u direct het licht aan of uit kunt doen, wanneer u de ruimte verlaat. Nu u weet wat een enkelpolige schakelaar is, kunnen we dieper ingaan op de installatie hiervan.
Hoe werkt een enkelpolige schakelaar aansluiten?
Een enkelpolige schakelaar aansluiten is niet per se een fluitje van een cent, maar met onze instructies komt u er zeker doorheen. Als allereerst is het de bedoeling dat u de spanning eraf haalt. U kunt dit uitschakelen in de groepenkast. Met een tweepolige spanningstester kunt u controleren of dit ook echt gelukt is. Vervolgens is het de bedoeling om de draad te strippen. Op de achterkant van de enkelpolige schakelaar kunt u vinden tot hoeverre de fasedraad en schakeldraad moeten worden aangestript. Daarna kunt u de draden strippen tot de aangegeven lengte. U moet het verbinden met de rode aansluiting, die ook wel de bruine draad wordt genoemd. Recht tegenover de bruine draad bevindt zich de zwarte draad. De enkelpolige schakelaar moet u hier aan de achterkant aansluiten.
Als u alle elektriciteitsdraden hebt aangesloten is het tijd om de enkelpolige schakelaar te monteren in de inbouwdoos. De woorden ’top’ en ‘oben’ moeten aan de bovenkant zitten. Vervolgens moet u de schroeven zo draaien, dat ze buiten de wand komen. Maar let op: draai de schroeven nog niet volledig vast. De enkelpolige schakelaar moet nog op de juiste plaats worden gezet. Als dat gebeurd is, kunt u het vastdraaien. Ten slotte moet u de afdekraam om de schakelaar plaatsen tegen de muur en controleren of de schakelaar werkt!
Wat is een dubbelpolige schakelaar?
Een dubbelpolige schakelaar wordt ook wel een tweepolige schakelaar genoemd. Kenmerkend aan deze schakelaar zijn vier aansluitingen. Een dubbelpolige schakelaar kunt u herkennen aan ‘Code 2’, die zich bevindt aan de onderkant. Deze schakelaar is in het bijzonder heel ideaal voor vochtige ruimtes. Het is dus perfect voor in de badkamer. Ook is het geschikt voor elektrische apparaten die een vermogen hebben van meer dan 500 watt. Hierbij kunt u denken aan elektrische kachels en badkamerkachels.
Hoe werkt een dubbelpolige schakelaar aansluiten?
Bij een dubbelpolige schakelaar aansluiten is het ook van belang dat alles voor de installatie gegarandeerd spanningsvrij gemaakt wordt. U moet dus alle stroom uitschakelen met de groepsschakelaar die zich in de meterkast bevindt. Daarna is het weer de bedoeling dat u de draden in de juiste lengte stript. Hierbij spreken we over de bruine draad, zwarte draad en de blauwe draad. Hiervan zijn er twee die ook wel ‘nuldraden’ worden genoemd. Als u daar klaar mee bent, is het de bedoeling om draden in de schakelaar te steken. U begint met de bruine fasedraad door de opening te steken. Steek daarna de zwarte draad tegenover de bruine draad en maak verbinding met de blauwe draden. De schakelaar kunt u op dezelfde manier in de inbouwdoos plaatsen als bij de enkelpolige schakelaar. U bent nu klaar en u kunt nu checken of de schakelaar werkt!
Aandachtspunten bij het aansluiten
Bij het aansluiten van een 2 fase kookgroep is het belangrijk dat er gelet wordt op de juiste verdeling van de stroom. De twee bruine draden gaan naar de fasedraden, de blauwe draad naar de nul, en de geel-groene draad naar de aarde. Gebruik eventueel bescherm dopjes voor extra veiligheid.
Schakelaar aansluiten door Meterkastvervangennu
Een enkelvoudige schakelaar aansluiten of een dubbelpolige schakelaar aansluiten moet altijd gedaan worden door een erkend installateur. Hierbij bent u bij meterkastvervangennu aan het juiste adres! Wij zijn gespecialiseerd in elektriciteit aanleggen. Of nu u schakelaar los zit of als u hulp nodig heeft bij een lichtschakelaar vervangen of een nieuwe schakelaar. Bij ons is het allemaal mogelijk!
Wij houden ons aan speciale regels, zodat we de veiligheid kunnen waarborgen. Heeft u behoefte aan meer informatie? Op onze website staat beschreven wat u allemaal kunt verwachten!
Als je eventueel zonnepanelen hebt, is het handig om te weten of en hoe deze invloed hebben op je elektrische installatie. Een 2 fase aansluiting in de meterkast kan helpen bij het efficiënt energie verbruiken. Overleg met een erkende elektricien hoe je dit het beste kunt doen.
Een 2 fase kookgroep aansluiten in je meterkast geeft je veel voordelen voor het gebruik van een inductie kookplaat en andere elektrische kooktoestellen. Met de juiste materialen en een goede planning zorg je ervoor dat je keuken veilig en juist werkt.
Offerte aanvragen
Vragen over het vervangen van de meterkast?
Wij adviseren u gratis en vrijblijvend!
Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan
U ontvangt direct de beste offerte met een scherp tarief.