Meterkast uitbreiden
Het zou zomaar kunnen, dat je de beslissing moet maken om je huidige groepenkast uit te breiden. Dit betekent eigenlijk dat je je meterkast meer opties geeft. Want met een nieuwe groepenkast kun je bijvoorbeeld wat zwaardere apparaten gebruiken in huis. Je kunt dan denken aan een inductie kookplaat waarop je kookt.
Hoe meer vermogen je gebruikt, hoe harder de meterkast zijn best moet doen om dit allemaal te kunnen verdelen. Zou je wel meer willen weten over een groepenkast uitbreiding en hoe dit zit? Dan kun je verder lezen.
Wanneer de bestaande groepenkast uitbreiden
Je denkt misschien dat je een bestaande groepenkast niet hoeft uit te breiden, maar dit kan wel nodig zijn. Bijvoorbeeld als de groepenkast tussen de 25 en 30 jaar oud is. Een moderne groepenkast is namelijk nieuwer en veiliger aangelegd. Dit gaat dan om de bedrading en de aardlekschakelaar.
Maar een groepenkast vervangen kan ook nodig zijn als je zwaardere of nieuwe apparatuur gaat gebruiken in huis. Vaak lukt het een verouderde groepenkast niet om meer vermogen van de elektrische apparatuur te verdelen, zeker als het om apparatuur zoals een kookplaat of zonnepanelen gaat. Dus door een moderne groepenkast aan te laten leggen, besteed je ook aandacht aan het onderhoud.
Meterkast offerte aanvragen?
Direct een offerte
De beste prijs
Advies op maat
Meterkast uitbreiden met een extra groep
In de meterkast is alle bedrading verdeeld in groepen. Deze groepen kunnen jouw apparaten aansturen en stroom geven. Dat is wel zo handig. Maar het kan soms nodig zijn om voor een extra groepenkast te kiezen.
Dit is vooral verstandig als je er nieuwe apparaten bij krijgt. Want een nieuw apparaat erbij, betekent wel dat de oude groepenkast nóg harder moet werken om al die stroom te verdelen. Extra groepen kunnen die druk juist verminderen, wat natuurlijk ook een stuk veiliger is.
De kosten voor het uitbreiden van de meterkast
De kosten van een meterkast of groepenkast uitbreiden kunnen verschillen. Het ligt er namelijk aan wat er moet gebeuren. Dit zou je tegen kunnen komen:
- Een aparte groep aanleggen
- Aardlekschakelaar aansluiten; dit is de hoofdschakelaar en deze is zelfs verplicht
- Groepenkast uitbreiden
- Fase groepenkast uitbreiden
Daarnaast kunnen de prijzen ook per elektricien verschillen. Want ook al heb je technische kennis, het is wel slimmer om dit uit handen te geven aan iemand met ervaring. De kosten kunnen dus sterk variëren tussen de € 300,- en € 1000,-. Wil je erachter komen wat het precies kost? Je kunt een offerte aanvragen voor een prijsopgave, zodat je precies weet wat een erkende elektricien vraagt.
Gratis advies op maat?
Vrijblijvende offerte
Advies op maat
Meterkast uitbreiden of volledig vervangen
Ook dit is niet overal hetzelfde. Want dit kan bijvoorbeeld van de leeftijd van de meterkast afhangen. Hoe ouder een meterkast is, hoe groter de kans is dat de bedrading verouderd is. Dus voor de veiligheid kan er beter gekozen worden voor een meterkast vervangen. Je kunt wel voor een meterkast uitbreiding kiezen als je een extra groepen wil laten aansluiten, bijvoorbeeld voor nieuwe elektrische apparaten.
Hoe wordt een nieuwe groepenkast geplaatst
Niet iedereen weet hoe je dit kunt aanpakken. Het is wel verstandiger om een elektricien in te huren als je een nieuwe groepenkast laat plaatsen. Maar als je dit zelf wil doen, zorg er altijd voor dat je eerst de stroom uitschakelt en dat je je goed voorbereid.
Je kunt naar een handleiding zoeken of misschien ken je wel iemand in je omgeving die je kan helpen. Je moet daarnaast ook weten hoeveel groepen je precies nodig hebt. Liever geen risico lopen? Geef het juist uit handen!
Offerte aanvragen
Vragen over het vervangen van de meterkast?
Wij adviseren u gratis en vrijblijvend!
Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan
U ontvangt direct de beste offerte met een scherp tarief.