Mag je zelf een extra groep aanleggen

Meer informatie over zelf een groep aanleggen in de meterkat
Meterkast adviseur

Wist je dat een meterkast voor veiligheid kan zorgen? De hoofdschakelaar staat er voor om bekend dat je snel de stroom kunt uitschakelen als dat nodig is. Want ga je bijvoorbeeld een nieuwe zekering aanleggen in de meterkast, dan wil je wel voorkomen dat je onder stroom komt te staan.

Daarnaast zorgen groepen ervoor dat er geen kortsluitingen ontstaan of stroom weglekt. Lekstroom kan in combinatie met water bijvoorbeeld gevaarlijk zijn. Hoe zit het eigenlijk als je een extra groep gaat aanleggen of een nieuwe groepenkast wil? Daarover kun je meer lezen.

Zelf een extra groep aanleggen of laten doen?

Het aanleggen van een extra groep kan handig zijn als je vaak stroom gebruikt in huis. Dat doen we steeds meer, want we koken vaker elektrisch en we werken zelfs thuis op de computer. En vergeet ook niet dat de luxe van een laadpaal handig kan zijn.

Dat wordt in de meterkast geregeld. In het nieuwe bouwbesluit staat ook vaak beschreven waar een woning op dat moment aan moet voldoen. Om al het vermogen van elektrische apparaten beter te kunnen regelen en verdelen, kan een extra groep aanleggen verstandig zijn.

Dit is een manier om de meterkast verder uit te breiden. Maar als het gaat om een extra groep aanleggen, kun je dit beter overlaten aan een professional. Je kunt dan denken aan een elektricien. Voor een extra groep, moet je namelijk een nieuwe zekering maken. En deze moet ook weer aan de wettelijke voorschriften voldoen.

Meterkast offerte aanvragen?

Direct een offerte

De beste prijs

Advies op maat

De voordelen van een extra groep laten aanleggen

Naast extra groepen, vind je meer in een groepenkast. Een aardlekschakelaar meet permanent of er lekstroom ontstaat en hoe groot dit is. En dit kan bijdragen aan de veiligheid in huis. Verder kan een extra groep ook voordelen hebben, zoals:

  • Stroom verdelen: Als je veel elektrische apparaten gebruikt in huis, dan moet dit vermogen allemaal verdeeld worden in de meterkast. Hoe zwaarder het apparaat is, hoe moeilijker dit wordt. Een extra groep aanleggen kan ervoor zorgen dat het vermogen beter verdeeld wordt, waardoor er minder kans is op kortsluiting of overbelasting op de elektrische zekering.
  • Uit handen geven: Je kunt een elektricien vragen om een nieuwe zekering of groep aan te leggen. Het kan juist fijn zijn om dit uit handen te geven, zeker wat betreft je eigen veiligheid.
  • Meer veiligheid in huis: Er worden steeds meer maatregelen genomen om stroom in huis veilig te kunnen gebruiken. Zo kunnen geaarde stopcontacten stroom wegvoeren als er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat. Maar een extra groep kan ook veilig zijn, omdat de kans op overbelasting juist wat kleiner wordt.
Mag je zelf een extra groep aanleggen Meterkastvervangennu.nl

Van een nieuwe zekering tot de onderste polen, er komt een hoop bij kijken

Het aanleggen van een extra groep is een klus waarbij je kennis moet hebben van elektriciteit en de regel- en wetgeving. Bij het aansluiten van een nieuwe zekering gaat het erom dat je de onderste polen gaat verbinden met de bovenste polen bij de aardlekschakelaar, Je moet ook weten welke functie een kleur draad heeft. Zo kom je de blauwe draad tegen en de bruine draden. De bruine draden zitten vaak met andere kleuren verbonden.

Gratis advies op maat?

Vrijblijvende offerte

Scherpe tarieven

Advies op maat

Wanneer moet je de bestaande groepen uitbreiden

Voor een nieuw aangelegde leiding is veiligheid het belangrijkste. Dus als het gaat om een nieuwe groep aanleggen, is het verstandig om eerst de stroom af te sluiten. Dit kan met de hoofdschakelaar. Als de leiding klaar is, dan kan er gecontroleerd worden of de stroom op de nieuwe leiding echt wegvalt.

Of je een bestaande groepenkast moet uitbreiden, dat ligt helemaal aan je stroomverbruik. Want als je veel stroom gebruikt, meer dan de groep eigenlijk aankan, dan is het wel handig om de groepenkast uit te breiden door een extra groep aanleggen. Want een nieuw aangelegde leiding kan meer vermogen beter en efficiënter verdelen.

Wist je dat je een stopcontact ook kunt schilderen? Hiervoor kun je voorgestanste afdekplaatjes gebruiken, zodat je de verf netjes kunt afwerken. Je moet er alleen wel aan denken dat je het stopcontact eerst van de muur moet halen. Verf is namelijk vochtig en dit kan weer voor kortsluiting zorgen.

Louwmans inschakelen
Wij zijn 24/7 bereikbaar
Gecertificeerde specialisten
Inclusief 8 jaar garantie
Alle elektra werkzaamheden
Ruim 20 jaar ervaring
Altijd een prijsindicatie vooraf

Offerte aanvragen

Vragen over het vervangen van de meterkast?

Wij adviseren u gratis en vrijblijvend!

Vraag gratis een vrijblijvende meterkast offerte aan

U ontvangt direct de beste offerte met een scherp tarief.

Offerte aanvragen

  • Wilt u foto's toevoegen?
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 4 GB.

    elektricien louwmans

    Herman helpt u verder met uw meterkast

    Wij zijn 24/7 bereikbaar
    Ervaren elektriciens
    Garantie op de meterkast
    Alle elektra werkzaamheden
    Meer dan 20 jaar ervaring
    Meterkast offerte vooraf
    Call Now Button