3 Fase aansluiting

In de situatie dat de apparaten in een huis meer stroom verbruiken dan gemiddeld, moet er al gauw een 3- fase aansluiting worden aangesloten. Dit is nodig als er bijvoorbeeld gaat worden gekookt op inductie of als er een laadpaal voor een elektrische auto wordt geplaatst.

laagste prijs Advies op maat over de meterkast

laagste prijs Gratis offerte 

laagste prijs Vervangen of verplaatsen

laagste prijs Moderne meterkasten

laagste prijs Ervaren elektriciens

 

3-fase-aansluiting

Bij elektriciteit gaat het om de maximaal toegelaten stroomsterkte. Deze maximale stroomsterkte wordt door zekeringen met een bepaalde doorlaatwaarde begrensd. Hierbij wordt er ook een verschil gemaakt een 1-fase aansluiting en een 3-fase aansluiting.

 

Wat is een 1-fase aansluiting?

Veel woningen zijn via een 1-fase aansluiting aangesloten aan het elektriciteitsnet. Bij een 1- fase aansluiting komt een elektriciteitskabel met twee draden de meterkast binnen. Dit zijn de fasedraad en de nuldraad. Het verschil tussen fasedraad en de nuldraad is de spanning die op de stopcontacten staat. In het geval van een 1-fase groepenkast staat er 220/230 V op de elektriciteitsmeter in de groepenkast.

 

Wat is een 3-fase aansluiting?

Een 3-fase aansluiting is een extra uitgebreide stroomvoorziening. Hierbij komen er drie fasedraden die allemaal 230 V zijn de meterkast binnen. Daarbij komt er ook een nuldraad binnen. De 3-fase aansluiting is levert een groter vermogen dan een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is handig als er apparaten in huis zijn die een hoog energieverbruik hebben. Hierbij kan gedacht worden aan zonnepanelen, een sauna of een inductiekookplaat. . Bij een 3- fase groepenkast staat er 3 x 220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter.

 

Een 1-fase groepenkast en een 3-fase groepenkast

Het is belangrijk om een groepenkast te kiezen die past bij de huidige woonsituatie. Daarnaast is het ook handig om toekomstige plannen in het achterhoofd te houden, want dit kan het verschil maken in de keuze tussen een 1-fase groepenkast en een 3-fase groepenkast.

meterkast verplaatsen

1- fase groepenkast

1-fase groepenkasten zie je veel voorkomen in woonhuizen, omdat deze geschikt is voor de meeste huishoudelijke apparaten. Als de aangesloten apparaten in een woning tegelijkertijd minder verbruiken dan het maximale vermogen, wat 8000 watt is voor een 1-fase groepenkast, volstaat een 1-fase groepenkast voor die woning. Een 1-fase groepenkast kan aan de hand van de kWh-meter te identificeren. In dit geval staat er dan 220/230V op de achterkant van de kWh-meter. Als er geen kWh-meter is, kan er aan de hand van het aantal draden dat aan de onderkant van de groepenkast worden bepaald. Zijn er twee draden? Dan gaat het om een 1-fase groepenkast. Zijn het vier draden? Dan gaat het om een 3-fase groepenkast.

 

3-fase groepenkast

3-fase groepenkasten komen vaak in fabrieken en kantoren voor. Het is handig om voor zo een groepenkast te kiezen als de apparaten in de woningen tegelijkertijd meer dan 8000 watt gebruiken. Een aantal voorbeelden van zulke apparaten zijn: een grote oven, een bubbelbad of een elektrische kookplaat. Om deze reden wordt een 3-fase aansluiting ook wel krachtstroom genoemd. Er moet gebruik worden gemaakt van een krachtgroep als er elektrische apparaten tussen zitten met een vermogen tussen 7,4 kWh en 11,4 kWh. Krachtgroepen mogen alleen maar in 3- fase groepenkasten worden toegepast.

Onze tevreden klanten aan het woord…

{

Ik ben erg tevreden over de service. Niet alleen ben ik goed geadviseerd over het aantal groepen en de soort meterkast, ook was deze snel vervangen.

{

Mijn meterkast deed hier niet meer naar behoren. Door de snelle service kon deze gelukkig snel en voordelig vervangen worden.

{

Ik had thuis problemen met mijn meterkast. Gelukkig kon ik snel geholpen worden en is mijn meterkast vervangen zonder dat ik veel geld kwijt was.

De kosten voor een 3 fase aansluiting

Gemiddeld zijn de kosten voor een 3-fase aansluiting tussen de €740 en €1.100 inclusief btw. Als alleen de capaciteit omhoog moet, kan dit tussen de 200 en 300 euro kosten. Het wordt altijd aangeraden om een ervaren en professionele elektricien in te schakelen als het neerkomt op het aansluiten van een 3-fase aansluiting. Bij het laten aansluiten van de 3-fase aansluiting door een elektricien komen er natuurlijk ook nog kosten bij.

 

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

Benieuwd naar de kosten? Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan.

Liever een medewerker spreken? Bel 085 019 3746

Offerte aanvragen

  • Wilt u foto's toevoegen?
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button